Peru: Land of the Inka

roundtrip in Peru (Lima-Cusco-Urubamba-Machu Picchu-Puno-Juliaca-Lima)

One Response
 1. Stefan says:

  Cineva ma intreba la un moment dat ce au in comun diversele mele calatorii.
  In general nu foarte multe. Desi as putea enumera o sumedenie de diferente, primul numitor comun care mi-a venit in minte a fost Coca Cola pe care o poti gasi la plutasii care coboara pe Main River in Jamaica putand astfel sa iti potolesti setea produsa de soarele necrutator, in pietele plutitoare pe Mekong printre fructele pasiunii si frigarui de sobolan, sau la 4000m altitudine la un popas intr-o trecatoare in Anzi.

  Peru este cu siguranta un melanj interesant care are darul de a fascina.

  Primul contact – ca acomodare dupa un zbor lung peste ocean – Lima, iti ofera deja o combinatie interesanta intre un aer de metropola (in definitiv aici traieste o treime din populatia tarii) cu condominiuri luxoase care domina faleza deasupra Pacificului unde un arhitect probabil inspirat de Gaudi a amenajat “parco del amor” unde 2 statui cu forme rubensiene au ramas inlatuite intr-un sarut etern in aerul umed al diminetilor cetoase ce imbraca coasta Pacificului si cartierul Miraflores.
  In ciuda gurilor rau-voitoare, orasul incita la un exercitiu de istorie trecand de la ruinele pre-Inca pana la Plaza de Armas unde accente de arhitectura spaniola cu vizibile influente nord-africane in balcoanele de lemn construite pe principiul de a vedea fara a fi vazut si de a te feri de soarele dogoritor – probabil mai incisiv pe ambele maluri ale Mediteranei decat in Lima – iti amintesc de apetitul enorm al europeanului de odinioara (a disparut el oare vreodata?!) de a isi impregna adanc urma pasilor in solul tuturor continentelor.

  Nu am zabovit prea mult, caci tentatia principala a oricarui turist este de a parasi coasta si a patrunde repede in inima inalta a tarii. Fara a face exceptie, am zburat catre Cusco, capitala imperiului Inca, omorandu-mi timpul citind – cum altfel – un articol din National Geografic “The genius of the Inca” uimit de felul cum in numai 300 ani o civilizatie care nu cunostea roata, dar stapanea foarte bine astronomia sau arta mumificarii a fost in stare sa creeze dintr-un stat mic situat in Valea Sacra a raului Urubamba un imperiu care se intindea din Patagonia pana aproape de jungla amazoniana din Ecuador.
  Cu siguranta Cusco nu inseamna numai Inca desi aici se impletesc ca nicaieri in alta parte pietrele cioplite cu migala de constructorii incasii cu coloanele conchistadorilor care nu s-au sfiit sa transforme templele necredinciosilor in biserici poleite cu aurul pe care Atahualpa a trebuit sa il plateasca pentru a incerca in zadar sa isi rascumpere libertatea rapita de Francisco Pizarro.
  La fel de repede cum s-a ridicat acest impresionant imperiu s-a si naruit sub tunurile si sabiile descoperitorilor imbracati in zale stralucitoare lasand loc omului alb care stie sa exceleze in a acumula avutii din orice; si America Latina este poate cu atat mai atragatoare cu cat resursele ei s-au dovedit extrem de variate: de la guano si cacao pana la banane si aur, Peru a alimentat – si continua sa o faca – lacomia conquistadorului de atunci si de astazi, reprezentat de mari corporatii din Lumea Noua.

  Insa ca si cum incasii au inteles ca importivirea nu are sorti de izbanda si ca singura modalitate de a lasa eternitatii putin din ce au reusit sa creeze in scurta lor perioada de glorie, citadela Machu Picchu a fost parasita scapand astfel de soarta altor edificii de a deveni fie un templu crestin, fie o alta cariera de piatra pentru colonisti. Astfel, pana acum un secol cand Mr. Bingham a descoperit in 1911 relativ intamplator citadela dintre munti, fascinanta lume din Machu Picchu a asteptat in tacere timp de peste 400 ani sa fie redescoperita.
  Poti ajunge acolo fie pe jos urmand poteca Inca din Ollantaytambo timp de 4 zile urcand si coborand potecile ancestrale prin trecatori situate intre 2500 – 4000 m, fie cu trenul privind peisajul andin din fuga domoala a vreunui vagon luxos sorbind o Mimosa dintr-un pahar cu picior inalt.
  Oricum ai face-o si dincolo de multimea de turisti care patrund zilnic in citadela, indiferent daca intri pe caile de acces moderne dinspre valea cu ape calde urcand cu autobuzul dinspre Aguas Calientes, fie ca ai urcat pe jos pe poteca Inca si ai patruns prin poarta soarelui, Intipunku, Machu Picchu are darul de a te lasa cu gura cascata. Zidurile perfecte, templele si incaperile a caror utilitate mai bine ti-o imaginezi singur decat sa o citesti prin ghiduri turistice, padurea de nori si de aburi care par sa te invaluie mai mereu te vor nauci. Asezat pe una din terasele sapate in munte, admirand fascinat muntele si pe cei care l-au sculptat, ti se pare ca timpul trece mai incet.

  Dupa ce te-ai obisnuit cu altitudinea cel mai probabil band cateva cani de ceai de coca pe zi, nimic nu te mai poate opri sa iei un autobuz prin platourile andine admirand peisajele cu colibe fara geamuri construite in jurul unor sobe cel mai adesea alimentate cu balegar, caci aici la peste 3500m nu creste mai nimic in afara de iarba grasa si moale pascuta de turmele de lama si alpaca.

  Ia-ti timp si zaboveste pe lacul Titicaca printre insulele plutitoare unde indienii Uros traiesc cum nu se poate mai “spartan”, pe insula Taquile unde quechua este mai vorbita decat spaniola, inopteaza in coliba unui bastinas si nu uita sa ridici ochii catre cer. E altfel.

  Orice traseu ai urma in Peru si indiferent daca iubesti aglomerarile urbane sau doar vrei sa stai pe marginea unui canion uitandu-te la un condor luandu-si zborul de pe stanci (in fond de unde credeti ca au importat Simon & Garfunkel “El Condor Pasa”) te vei intoarce acasa un pic schimbat.
  In definitiv, cum spunea Mark Twain “Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>